Wat is opstijgend vocht?
Wat is opstijgend vocht?
Wij zijn al 7 generatie's actief als stukadoor, sinds 1841.
Vanaf 1956 hebben we onze eigen stukadoorsbedrijf, Oldyck en Zoon. Vrijwel onmiddellijk zijn wij ons beginnen specialiseren in alle "uitdagingen" van het pleisterwerk. Dagelijks komen wij in contact met opstijgend vocht.
Wat is opstijgend vocht?
Denk aan de vroegere zomermaanden, je koopt op een terrasje een glazen flesje met frisdrank met daarin een plastic rietje. Opeens uit het niets begint dat rietje te stijgen uit het flesje. Dat is "Capillariteit".
"Capillaire opzuiging" kan ook voorkomen in de kleine celletjes in een baksteen. Het vocht kan op deze manier tot +- 1,8m hoog optrekken. Vanaf dan komt de zwaartekracht tussen beide en zal het vocht niet meer hoger kunnen klimmen.
In nieuwbouw kan je zien dat in de eerste voeg boven de afgewerkte vloer een zwarte plastic folie geplaatst zal worden, op deze manier onderbreek je de capillaire opzuiging en is het onmogelijk dat hier water kan omhoog trekken. Als de folie goed geplaatst is en als de stukadoor hier achteraf rekening mee gaat houden altans...
Woningen vanaf de jaren +- 1960 hadden ze dit al in de gaten, toen plaatsten ze een laagje "roofing" in de eerste voeg boven de afgewerkte vloer. Dit werd in sommige woningen wel al eens vergeten, niet goed geplaatst of bepleisterde de stukadoor toch nog over deze folie waardoor er brugvorming ontstond.
Ga je verbouwen in een woning waar er "roofing" in de muur steekt die nog steeds zijn werk doet? Dan kan je best toch nog gaan injecteren uit voorzorg. De bitumen zijn door de leeftijd heel krokant geworden, en beginnen op sommige plaatsen toch gaten te vertonen waardoor het vocht opnieuw in de muur kan omhoog kan trekken. Stel je voor dat je een nieuw geplaatste keuken na 2 jaar moet verwijderen omdat men dacht dat de "roofing" in de muur toch nog goed genoeg was... Spijtig genoeg is het onmogelijk om dit visueel te controleren. Daarom injecteren we toch altijd uit voorzorg.
Ook in nieuwe woningen komen we opstijgend vocht tegen, ook al is er een perfect geplaatste plastic folie aanwezig. Indien de stukadoor te laag gaat bepleisteren, onder de folie, dan kan er "brugvorming" ontstaan. Gips werkt als een spons en maakt dus een brugje over de folie heen zodat het water kan opstijgen in de gips, om dan voorbij de folie te trekken en toch weer in de muur terecht te komen. Dit fenomeen noemt men dus